Minimalistinen puolue koki karvaan tappion Suomen eduskuntavaaleissa 2023. Puolueen johtaja Matti Meikäläinen sanoi lehdistötilaisuudessa, että syynä oli liian paljon tavaraa.

“Meidän viestimme ei mennyt läpi äänestäjille, koska he ovat tukehtumassa omaan roinaansa”, Meikäläinen sanoi. “He eivät ymmärrä, että vähemmän on enemmän, ja että minimalismi on tie onneen ja vapautta.”

Meikäläinen kertoi, että hän ja hänen puoluetoverinsa ovat eläneet äärimmäisen minimalistisesti jo vuosia. He omistavat vain sata esinettä, eivät omista autoa tai televisiota, matkustavat ympäri maailmaa, kirjoittavat blogeja ja ovat luopuneet urasta, perheestä ja omaisuudesta.

“Me olemme onnellisempia kuin koskaan”, Meikäläinen sanoi. “Meillä on aikaa, rauhaa, luovuutta, kokemuksia, tyytyväisyyttä ja vapautta. Me emme tarvitse mitään muuta.”

Meikäläinen syytti myös kapitalismia ja kulutusyhteiskuntaa siitä, että ihmiset ovat riippuvaisia tavarasta ja että he ovat menettäneet yhteyden itseensä ja muihin.

“Korporaatiot ja voiton tavoittelu ovat luoneet meille addiktion tavaraan”, hän sanoi. “He ovat saaneet meidät uskomaan, että tavara tekee meidät onnellisiksi, mutta se on valhe. Tavara vain aiheuttaa pelkoa, huolta, stressiä, syyllisyyttä, masennusta ja ahdistusta.”

Meikäläinen kehotti ihmisiä heräämään todellisuuteen ja luopumaan turhasta tavarasta.

“Meidän pitää keskittyä siihen mikä on tärkeää – eli omaan hyvinvointiimme ja muiden auttamiseen”, hän sanoi. “Meidän pitää löytää oma tarkoituksemme ja intohimomme, eikä antaa tavaran hallita meitä.”

Meikäläinen sanoi, että hän ei aio luovuttaa taistelua minimalismin puolesta.

“Me jatkamme kampanjointia ja valistusta”, hän sanoi. “Me uskomme, että minimalismi on tulevaisuuden suuntaus, joka leviää yhä laajemmalle. Me emme anna periksi ennen kuin kaikki ovat minimalisteja.”